ضعف دست نشانه چیست؟
ضعف دست را میتوان همان کاهش قدرت عضلانی دست معرفی کرد. برخی بیماران ممکن است آن را با بیحسی توصیف کنند و برخی دیگر با واژههایی مانند گزگز و یا مورمور شدن دست آن را شرح میدهند. در هر حال بهنظر میرسد مشکلی در دست وجود دارد، مثلا ممکن است دامنه حرکتی آن کم شده باشد یا انگشتان دست توانایی گرفتن اشیا را نداشته باشند. ضعف دست راست و چپ میتواند ناشی از بیماریهای زمینهای مانند آرتریت و یا شرایط پزشکی مثل بارداری باشد. گاهی اوقات نیز نشاندهنده موقعیتهای خطرناک مانند حمله قلبی است. به مطالعه این مقاله ادامه دهید تا با رایجترین دلایل ضعف دست آشنا شوید.
مهمترین دلایل ضعف دست چیست؟
ضعف دست میتواند ناشی از مشکلات زیر باشد:
آسیبهای عصبی
آسیب به عصبهای دست میتواند منجر به کاهش قدرت عضلات آن شود. از رایجترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آسیب اعصاب محیطی دست (Peripheral Nerve Injury): عواملی مانند ضربه، جراحت و یا فشار میتوانند عملکرد این عصبها را مختل کنند و باعث کاهش قدرت عضلانی و ضعف دستها شوند.
- پلینوروپاتی (Polyneuropathy): این بیماری به دلیل آسیب چندین عصب محیطی در سراسر بدن ایجاد میشود و میتواند منجر به کاهش حس در دستها شود. در این شرایط به دلیل ضعف در دستها بیمار نمیتواند از آنها استفاده کند.
- تومورها و ضایعات عصبی: وجود تومورها یا ضایعات عصبی در مناطقی که مربوط به عصبهای کنترلکننده عضلات دست هستند، میتواند منجر به ضعف دستها و کاهش قدرت عضلانی آنها شود.
اگر ضعف دست ناشی از فاکتورهای عصبی باشد، برای درمان به متخصص مغز و اعصاب نیاز خواهید داشت.
سندرم تونل کارپال (CTS)
سندرم تونل کارپال نوعی اختلال عصبی است که در ناحیه مچ دست رخ میدهد و میتواند منجر به ضعف دستها شود. این بیماری ناشی از فشار زیاد و فشرده شدن عصب میانی دست (عصب مدیان) است که از تونل کارپال در مچ دست میگذرد. فاکتورهایی مانند انجام حرکات تکراری (مثل تایپ کردن) میتواند منجر به بروز این بیماری شوند. علاوهبر آن ضربه و بیماریهای زمینهایی نیز در ایجاد سندرم تونل کارپال نقش دارند.
از مهمترین نشانههای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد و سوزش که معمولا در دست و مچ حس میشود. این درد میتواند به انگشتان نیز منتقل شود. برخی بیماران نیز از داغی مچ دست و گزگز انگشتان دست شکایت میکنند.
- ممکن است در دست و انگشتان احساس ناراحتی و بیحسی داشته باشید.
- عضلات دست ممکن است ضعیف شوند و توانایی انجام کارهایی مانند نگه داشتن اشیا کوچک را نداشته باشند.
- در موارد شدیدتر، ممکن است مچ دست متورم شود.
- عصب مدیان حالت تپش یا ضربان دارد.
درمان سندرم تونل کارپ اغلب شامل حفاظت از مچ دست، فیزیوتراپی و تغییر سبک زندگی است. همچنین پزشک با توجه به شدت و وضعیت بیماری ممکن است داروهایی را برای کاهش التهاب پیشنهاد کند. اگر درمانهای غیرجراحی برای درمان کافی نباشند، پزشک متخصص جراحی را پیشنهاد میکند.
بیماریهای عضلانی
بسیاری از بیماریهای اسکلتی و عضلانی منجر به ضعف دستها میشوند:
- آرتریت روماتوئید (Rheumatoid Arthritis یا RA): این بیماری تنها غضروف و مفصلهای بدن را تحت تاثیر قرار نمیدهد، بلکه عضلات دست را نیز درگیر میکند. آرتریت نوعی بیماری خود ایمنی است که در طی آن غضروف بین مفصلهای بدن مانند زانو و یا انگشتان دست از بین میروند. با از بین رفتن غضروفها، استخوان روی همدیگر ساییده میشوند، به همین دلیل بیمار ضعف و درد شدیدی را در مفصلها و عضلات تجربه میکند. برای درمان آرتریت دست به کمک پزشک روماتولوژی و متخصص ارتوپدی نیاز دارید.
- لوپوس (SLE) یکی دیگر از بیماریهای خودایمنی است که میتواند مفصلها، عضلات و استخوانهای بدن را در قسمتهای مختلف تحت تاثیر قرار دهد و باعث ضعف در دستها شود.
کیست گانگلیون (Ganglion Cyst)
این کیستها توده نرمی هستند که اغلب در ناحیه پشت مچ دست ظاهر میشود. از مهمترین ویژگیهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پر از مایع هستند: داخل کیست گانگلیون، مایع شفاف و یا ژلاتین مانندی وجود دارد.
- ممکن است جابجا شوند: این کیستها قابلیت حرکت دارند و با کمی فشار میتوانند به داخل یا بیرون مفصل حرکت کنند.
- باعث درد میشوند: بهطور کلی این کیستها درد ندارند اما گاهی اوقات روی استخوانها یا ساختارهای نرم فشار وارد میکنند و باعث درد و محدودیت در حرکت میشوند.
- سطح صاف ندارند: سطح کیست گانگلیون معمولاً ناهموار است.
در بیشتر مواقع، کیستهای گانگلیون آزاردهنده نیستند و مشکل خاصی ایجاد نمیکنند. درمان کیستهای گانگلیون معمولا شامل موارد زیر است:
- نظارت مداوم: اگر کیست علامت خاصی نداشته باشد و باعث ضعف دست نشود، معمولا پزشک متخصص ارزیابی مداوم آن را پیشنهاد میکند.
- خارج کردن مایع کیست: در برخی موارد، پزشک با استفاده از سوزن مایع داخل کیست را خارج میکند.
- جراحی: اگر کیست منجر به ضعف شدید دستها شود و به دیگر درمانها پاسخ ندهد، جراحی و برداشتن کیست به بیمار پیشنهاد میشود.
علت ضعف دست چپ چیست؟
ضعف دست چپ میتواند نشانهای از حمله قلبی باشد، به همین دلیل به توجه بیشتری نیاز دارد. زمانی که حمله قلبی رخ میدهد، خون به اندازه کافی در اختیار عضله قلب قرار نمیگیرد. این موضوع باعث میشود قلب شدیدتر کار کند. به همین دلیل بیمار با درد قفسه سینه مواجه میشود. این درد میتواند حالت منتشر داشته باشد، یعنی به دیگر اندامهای بدن سرایت کند که یکی از آنها دست چپ است. این وضعیت یک حالت اورژانسی است و باید در کوتاهترین زمان با فوریتهای پزشکی ۱۱۵ تماس بگیرید. البته باید بدانید هر نوع ضعف دست چپ را نمیتوان به حمله قلبی نسبت داد. از دیگر علائم حمله قلبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد یا فشار در ناحیه سینه
- تنگی نفس
- تعریق بیش از حد
- احساس تهوع و استفراغ
- احساس درد در ناحیه شانه چپ، بازوی چپ و فک پایین
علت ضعف دست و پا در بارداری چیست؟
ضعف دست و پا در دوران بارداری دلایل مختلفی دارد و در بیشتر مواقع طبیعی است. در صورتیکه احساس میکنید شدت ضعف زیاد است و یا در کنار آن با علائم دیگری مانند احساس خستگی و درد مواجه هستید، لازم است به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. از مهمترین دلایل ضعف دست و پا در بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در دوران بارداری به دلیل افزایش وزن بخشهای مختلف بدن نیز تحت فشار قرار میگیرند که از آن جمله میتوان به عروق و عصبها اشاره کرد. این فشار ممکن است باعث تحریک عصبها و ایجاد احساس ضعف دست و پاها شود.
- بارداری با تغییرات هورمونی مانند افزایش استروژن و پروژسترون همراه است. این تغییرات میتوانند عملکرد عضلات مختلف را تحت تاثیر قرار دهند.
- در دوران بارداری بدن با تغییر سطح الکترولیتها مواجه است که میتواند باعث ضعف عضلات مختلف در بدن شود.
- کمبود ویتامینها یا مواد معدنی نیز میتوانند دلیل ضعف دست و پا در بارداری باشند. برای مثال میتوان به کمبود ویتامین D اشاره کرد.
برای درمان ضعف دست به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
پزشکان متخصص داخلی، ارتوپد، روماتولوژیستها و فیزیوتراپیستها میتوانند در تشخیص، مدیریت و درمان ضعف دست به شما کمک کنند. اگر با این مشکل مواجه هستید میتوانید از طریق خدمات آنلاین سلامت درمانکده با بهترین پزشکان متخصص در سراسر استان تهران مشاوره اینترنتی داشته باشید و در صورت نیاز نوبت ویزیت آنلاین دریافت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید